Voedselbank Schiedam

Een eigen vrachtwagen

In april heeft het bestuur van de voedselbank een eigen vrachtwagen kunnen aanschaffen.

Diverse fondsen, o.a. het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. hebben donaties gedaan, waardoor dit mogelijk was.

We zijn heel blij met deze wagen, omdat dit veel mogelijkheden biedt. De wagen wordt niet alleen gebruikt om op donderdag de voedselpakketten op te halen in Rotterdam, maar ook als we gebeld worden door bedrijven of andere organisaties die leveringen willen doen aan de voedselbank, kunnen we direct een afspraak maken om de spullen op te halen.

We hebben nu eigen vervoer en in de Groenelaan ook mogelijkheden om op te slaan. 

Kortom meer mogelijkheden om onze cliënten regelmatig iets extra mee te geven.                      

Rechtshulp

Vanaf mei 2019 is er elke donderdag tijdens de uitreiking van de voedselpaketten een gratis spreekuur, waarbij advies wordt gegeven over uw juridische problemen. De exacte tijden en de inhoud van het spreekuur kunt u lezen op de flyer .

Spaaractie

Douwe Egberts, Lionsclubs en voedselbanken samen in touw tijdens de DE-waardepuntenactie

Het is dit jaar het zesde jaar van het gezamenlijke initiatief: Douwe Egberts, Lionsclubs en Voedselbanken Nederland komen samen in actie om zoveel mogelijk pakken koffie voor de klanten van de voedselbanken in te zamelen. In december verzamelen voedselbanken en Lionsclubs door heel Nederland DE-waardepunten in. Douwe Egberts zet de ingezamelde waardepunten om in pakken Douwe Egberts Aroma Rood koffie en verhoogt het aantal pakken met nog eens 15%. Zo kunnen de voedselbanken in 2018 wekelijks pakken koffie uitdelen aan mensen die het hard nodig hebben.

Meedoen? Heel graag!
We hopen dat ook dit jaar weer heel veel mensen hun gespaarde DE-waardepunten uit hun keukenlade halen en deze schenken aan de voedselbanken! Op de website van de voedselbank en/of Lions club in uw gemeente kunt u zien waar de punten kunnen worden ingezameld. Inzameldozen staan in winkels, bibliotheken, scholen, etc. Ook kunt u uw punten opsturen naar de lokale voedselbank of Lions club. Meer info vind je ook op website Lions.

Waarom koffie?
Douwe Egberts steunt deze actie want het merk dat inmiddels bijna 265 jaar bestaat, wil mensen in Nederland dichterbij elkaar brengen onder het genot van een goed kop koffie. Koffie kan gezien worden als een uitnodiging om contact te maken met elkaar, en door dat contact worden onderling bestaande banden versterkt. Koffie is veelal een zeldzaam product voor voedselbanken, omdat het lang houdbaar is en bijna nooit wordt ‘afgeschreven’. Het komt soms weinig voor in voedselpakketten, maar wordt buitengewoon gewaardeerd.

Zeildagtocht

Na het grote succes van vorig jaar, staan er ook in 2019 weer een aantal dagen op de planning voor een compleet kosteloze en volledig verzorgde dagtocht aan boord van zeilschip 'De Eendracht'  (meer info) 

Beschikbare dagen:

  • Dinsdag 25 juni; van 10:00 - 19:00 uur  (Vanuit IJmuiden)
  • Zaterdag 17 augustus; van 10:00 - 19:00 uur  (Vanuit Rotterdam)

Opgeven kan via een vrijwilliger bij de voedselbank of via e-mail

Let u vooral op het volgende: Iedere opstapper moet in het bezit zijn van een paspoort of identiteitskaart. Rijbewijs is niet voldoende.

Adopteer een krat

 

SCHIEDAM - Stichting Voedselbank Schiedam heeft ruim vijftig sponsors gevonden die een 'krat' willen adopteren. Tot nog toe. Met de wervingsactie wil de Schiedamse voedselbank de kosten van distributie van de pakketten dekken en de betrokkenheid van stadgenoten vergroten.
In februari begon de voedselbank met de actie 'Adopteer een krat'. Schiedammers kunnen voor vijftien euro per jaar een krat adopteren, onder het motto 'van een Schiedammer, voor een Schiedammer'.
Om de kosten van vervoer - en ook logistieke kosten als de koeling van verse producten in het magazijn aan de Keilehaven in Rotterdam - te dekken, wil de logistieke organisatie die van oudsher valt onder de Voedselbank Rotterdam, deze gaan doorberekenen. Voedselbank Rotterdam was de eerste in zijn soort in Nederland en werd bekend met de mediagenieke familie Sies, die de voedselbank van de grond kreeg en veel bekendheid wist te geven.
Marja Docter, voorzitter van de stichting, legt uit dat Voedselbank Schiedam relatief veel werk overlaat aan 'Rotterdam'. “Je hebt hele zelfstandige voedselbanken, zoals in Maassluis, die alles zelf doen. Wij zijn meer uitdeelpunten.” Zo'n honderdzestig Schiedamse huishoudens ontvangen wekelijks een voedselpakket omdat zij moeite hebben om dit eten zelf te kopen. 
Overigens daalt het aantal mensen dat een beroep doet op Voedselbank Schiedam. “Een klein jaar geleden waren dat het meer dan tweehonderd huishoudens. Nu zien we bijvoorbeeld in de zomer wel vaker een daling, maar de stijging die we nadien verwachtten, kwam niet.” Naar de oorzaken van de daling blijft het nog even gissen. Herstel van de economie kan een rol spelen, maar het kan ook zijn dat veel mensen een eind hebben zien komen aan hun 'recht' op een voedselpakket, dat volgens de regels van het spel niet langer dan drie jaar duurt.
Huishoudens kunnen een voedselpakket aanvragen indien zij niet meer dan 120 euro per maand vrij te besteden hebben, plus 80 euro per persoon in dat huishouden. Zo is de norm voor een echtpaar dus 250 euro. Volgens Docter zijn het nogal eens mensen die in schuldsaneringstrajecten zitten die van de voedselbank afhankelijk zijn. In Schiedam zijn het de Wijkondersteuningsteams die inschatten en controleren of mensen een beroep kunnen doen op de voedselbank.

Wilt u deze actie ook steunen en een krat adopteren? Dit doet u door €15 over te maken op:

IBAN: NL16 INGB 0006 5082 38
Tnv Stichting Voedselbank Schiedam